Environmental Engineering Laboratory | EnvE - Lab
Open
X

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΘ 2019.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Υποψήφιος Αντιπρύτανης

Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό μου σημείωμα εδώ.

 Συνέντευξη στην εκπομπή “ΤΑ ΛΕΜΕ¨ σχετικά με την ημερίδα για το Πρόγραμμα HORIZON EUROPE 2021-2027.

Πληροφορίες για το Horizon Europe(.pdf)

 

Οι θέσεις μου για το ΑΠΘ του 21ου αιώνα(.pdf)

Ενίσχυση ρόλου του ΑΠΘ σε εθνικό – περιφερειακό – ευρωπαϊκό – διεθνές επίπεδο

Έρευνα και Καινοτομία

Κανονικότητα λειτουργίας και το άσυλο

Ανάπτυξη φυσικών και ανθρώπινων πόρων

Αγαπητές φίλες και φίλοι,


Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου μας στις επερχόμενες εκλογές.
Ήρθα στην οικογένεια του ΑΠΘ το τέλος του 2010, στις αρχές της ελληνικής κρίσης, μετά από 23 χρόνια σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου υπηρέτησα ως Βοηθός Γενικού Διευθυντή και Επιστημονικός Συντονιστής του Ινστιτούτου Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή με διάθεση προσφοράς στην πατρίδα μου και στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου μας. Αυτά τα χρόνια το ΑΠΘ μου έδωσε πολλές χαρές, χώρο πνευματικής και επιστημονικής ανάπτυξης, ζωή με την καθημερινή επαφή με τους φοιτητές μας, και δύναμη να ανταπεξέλθω στην πολλές φορές μίζερη περιρρέουσα πραγματικότητα.


Η στάση μου απέναντι στις δυσκολίες που όλοι και όλες μας βιώνουμε ήταν ρεαλιστική, χωρίς φόβο, και πάντα προσπαθώντας να κατανοήσω την πολυπλοκότητα των προβλημάτων για να βρω την πιο απλή και εφαρμόσιμη λύση, εμπνέοντας τους συνεργάτες μου για δημιουργία και σύνθεση απόψεων, ιδεών,προσεγγίσεων. Μια στάση που βλέπει την ανάπτυξη και όχι τη μικρο-διαχείριση ως απάντηση στην όποια κρίση.


Αυτό είναι και το όραμά μου για το Πανεπιστήμιό μας. Να λειτουργεί ως ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό στην Κοινωνία, ένα Πανεπιστήμιο που να αφουγκράζεται τις ανάγκες της και να τις ικανοποιεί. Ένα Πανεπιστήμιο φορέας αριστείας, γνώσης, καινοτομίας, που να είναι ανταγωνιστικό διεθνώς. Ένα Πανεπιστήμιο με ποιότητα υποδομών και ασφάλεια λειτουργίας, που ξέρει πως να διαφυλάξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την παραβατικότητα, αλλά και δίνοντας χώρο για δημόσιο διάλογο ισότιμα σε όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένα Πανεπιστήμιο που να δίνει δυνατότητες εξέλιξης προσωπικής, γνωσιακής και επαγγελματικής σε όλα τα μέλη της κοινότητάς του. Τέλος, ένα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, με ισχυρή δικτύωση διεθνώς, ένα ΑΠΘ που να είναι κέντρο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και την Κοινωνία στη ΝοτιοΑνατολική Ευρώπη.


Η εμπειρία μου στη διοίκηση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2001 ως το 2009, στη διοίκηση του ΑΠΘ ως διευθυντής Τομέα (2015 ως σήμερα), εργαστηρίου (2011 ως σήμερα) και μέλος σε πολλές επιτροπές του Τμήματος Χημικών Μηχανικών μου δίνει, νομίζω, τη μοναδική δυνατότητα να δω την πραγματικότητα του Πανεπιστημίου μας σφαιρικά: τόσο από τη μεριά του καθηγητή, μέλους ΔΕΠ του ΑΠΘ που αντιμετωπίζει και λύνει τα προβλήματα από μέσα, όσο και από τη μεριά της Ευρώπης, τη μεριά αυτών που καθορίζουν τον ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη.


Μαζί μπορούμε να βάλουμε το Πανεπιστήμιό μας, το σπίτι μας, σε μια τροχιά πολυσχιδούς και ισορροπημένης ανάπτυξης εργαζόμενοι συνθετικά και εκμεταλλευόμενοι τον πλούτο του πιο σημαντικού του πόρου: των ανθρώπων του !
Ελπίζω αυτό το πρώτο μήνυμα να είναι η απαρχή ενός δημιουργικού διαλόγου με όλη την κοινότητα του ΑΠΘ για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε για τις προτεραιότητες και τα ακριβή βήματα προς αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Θα χαρώ να διαβάσω τη γνώμη σας και τις ιδέες σας στη διεύθυνση sarigiannis@auth.gr .