Environmental Engineering Laboratory | EnvE - Lab
Open
X

EnvE-Lab – ΑΠΘ την Κυριακή. Θεματικές και εκδήλωση ενδιαφέροντος

Η δραστηριότητα έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού της Θεσσαλονίκης στους κινδύνους της ανθρώπινης υγεία και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (παιδιά, εγκυμονούσες μητέρες/αναπτυσσόμενο έμβρυο και ηλικιωμένοι) από την έκθεση σε λεπτά αιωρούμενα σωματίδια. Γίνεται μια ενημερωτική παρουσίαση σχετικά με τη φύση των σωματιδίων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρωπογενείς πηγές αυτών τόσο αυτών που σχετίζονται με εκπομπές σε εξωτερικούς χώρους (κυκλοφοριακές εκπομπές, εκπομπές από καύση βιομάζας), όσο και πηγές εσωτερικών χώρων (κάπνισμα, χρήση τζακιού ανοιχτού τύπου, μαγείρεμα, άναμμα κεριών). Επιπλέον, αναλύονται οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση σε διαφόρους τύπους σωματιδίων, δεδομένου ότι τα σωματίδια ανάλογα με τις πηγές έκθεσης τους, φέρουν διαφορετικό τοξικό φορτίο και κατανομή διαμέτρου, αλλάζοντας δραματικά τα χαρακτηριστικά εναπόθεσης τους στου αναπνευστικό σύστημα, αλλά και την τελική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο πρόβλημα της αιθαλομίχλης από την καύση βιομάζας για οικιακή θέρμανση (κατά τη χειμερινή περίοδο), το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία 4 έτη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης αναφέρονται οι κοινωνικοικονομικές διαστάσεις των επιπτώσεων της επακόλουθης νοσηρότητας και θνητότητας που οφείλεται στην ανθρώπινη έκθεση στην αιθαλομίχλη. Γίνεται επίδειξη μέτρησης σωματιδίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και εξηγούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τους σχετικούς κινδύνους στην υγεία.
Η δραστηριότητα σχετίζεται με την κατανόηση της έννοιας του οικολογικού αποτυπώματος, μέσω της κατανόησης της ανάλυσης κύκλου ζωής προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης του πως ο άνθρωπος επηρεάζει τη λειτουργία του οικοσυστήματος και τις υπηρεσίες που αυτό μας προσφέρει και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να μειώσει το οικολογικό του αποτύπωμα. Γίνεται παρουσίαση των βασικών ανθρωπογενών δραστηριοτήτων (αστικοποίηση, μεταφορές, διατροφή, αστικά απορρίμματα, παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας), που επηρεάζουν δραστικά το οικοσύστημα όπως το ξέρουμε. Ο τρόπος που γίνεται αυτό κατανοητό είναι με την ανάλυση του κύκλου ζωής των επιμέρους δραστηριοτήτων, δηλαδή την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με κάποιο προϊόν, διεργασία ή δραστηριότητα προσδιορίζοντας και ποσοτικοποιώντας την ενέργεια και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, καθώς και τα απόβλητα που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, εκτιμώντας τις επιπτώσεις από τη χρήση της ενέργειας και των υλικών καθώς και των αποβλήτων και αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τις δυνατότητες περιβαλλοντικών βελτιώσεων. Η ανάλυση περιλαμβάνει ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, της διεργασίας ή της δραστηριότητας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τεχνικές καταγραφής του οικολογικού αποτυπώματος των διαφόρων δραστηριοτήτων, καθώς και τρόποι μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος μάσα από καθημερινές μας δραστηριότητες, μέσω διαδραστικού παιχνιδιού με τους συμμετέχοντες.
Η δραστηριότητα έχει σκοπό να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η βιοπληροφορική έρχεται να βοηθήσει στη μελέτη των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία μέσω της έννοιας του εκθεσιώματος, δηλαδή του συνόλου της έκθεσης του ανθρώπου σε επιβαρυντικούς για την υγεία του παράγοντες μέσω του περιβάλλοντος, της διατροφής, των καταναλωτικών προϊόντων, του χώρου δουλειάς κλπ στη διάρκεια της ζωής του. Οι μελέτες εκθεσιώματος στοχεύουν στη σύνδεση της συνδυαστικής έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους (βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές, φθαλικές ενώσεις κ.α) με επιπτώσεις στην υγεία, όπως για παράδειγμα στη γνωστική, γλωσσική, και κινητική ανάπτυξη των παιδιών. Θα πραγματοποιηθεί σύντομη περιγραφή των σταδίων μιας μελέτης εκθεσιώματος (συλλογή δεδομένων έκθεσης, συλλογή βιολογικών δειγμάτων και ανάλυση αυτών με χρήση ωμικών τεχνολογιών) με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην βιοπληροφορική ανάλυση των δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη χρήσης λογισμικών εργαλείων κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα βήματα επεξεργασίας δεδομένων μεταγραφικής, πρωτεομικής και μεταβολομικής ανάλυσης με στόχο την ανάπτυξη δικτύων αλληλεπίδρασης γονιδίων, πρωτεϊνών και μεταβολιτών, δηλαδή βιολογικών μορίων που συνδέονται με την εμφάνιση ασθενειών με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το πως η βιολογική ερμηνεία των παραπάνω αποτελεσμάτων μπορεί να συμβάλλει στην εύρεση τρόπων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της έκθεση σε ρύπους συμβατούς με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως είναι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή στην επιλογή καταναλωτικών προϊόντων, μέσων θέρμανσης στο σπίτι κλπ.

 

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος